preloader
Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı

Boyun fıtığı, boyun vertebraları arasındaki disklerin zamanla bozulması sonucu oluşan ağrı, kollarda güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma ile karakterize bir rahatsızlıktır. Belirtileri arasında boyun ağrısı, boyun sertliği, baş ağrısı, ağrısı kola yayılan ağrı, kollarda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi şikayetler yer alabilmektedir. Tedavisinin cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle yapılması mümkündür.

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi) Nedir?

Boyun 7 adet omurdan oluşmaktadır. Omurlar arasında ise hareket edebilmemizi sağlayan diskler yer alır. Bir omuru diğerine bağlayan en önemli yapı olan disk, kuvvetli bağ dokusundan oluşur ve omurlar arasında yastık ya da darbe emici gibi görev yapar.

Boyun fıtığı; travmalar, zorlamalar, kazalar veya yaşlandıkça diskin su içeriğini kaybetmesi sonucunda diskin yastıklama görevini eskisi kadar iyi yapamadığı bir durumu ifade etmektedir. Disk bozulmaya devam ettikçe dış tabakası yırtılır. Diskin merkezi dış tabakadaki bir yırtıktan çıkarak sinirlerin ve omuriliğin yer aldığı boşluğa taşarak boyun fıtığına neden olur. 

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelmektedir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (servikal disk hernisi) denir.

Boyun fıtığının başlıca nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Boynu uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak
  • Bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre oturmak
  • Egzersiz yapmamak
  • Soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak
  • Genetik yatkınlık
  • Boyuna alınan darbeler ve geçirilmiş kazalar

Ayrıca boyun fıtığı meslek hastalığı olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Ev hizmetlerinde çalışanlarda, şoförlerde, bankacılarda, uzun süre bilgisayar ile çalışanlarda ve ağır yük taşıyan kişilerde boyun fıtığı sıklıkla görülmektedir.

Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığının en önemli belirtisi boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı fıtıktan kaynaklanmamaktadır. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülmektedir.

Boyun fıtığının belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Boyun ağrısı
  • El becerilerinde azalma
  • Kol ve el kaslarında güç kaybı
  • Duyu kaybı
  • Reflekslerde zayıflama
  • Kolda incelme
  • Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma
  • Elektriklenme

Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığı tedavisi için uygulanacak yöntemler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler kullanılmaktadır.

Boyun Fıtığında Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun fıtığında cerrahi olmayan tedavinin amacı; sinirin fıtıklaşmış diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak, ağrıyı dindirmek ve hastanın genel durumunu düzeltmektir.

Boyun fıtığı olan pek çok hasta cerrahi olmayan medikal tedavi veya konservatif tedavi ile iyiye gidecektir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde; istirahat, boyunluk, sinir tahrişini azaltmaya yönelik anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedaviler önerebilir. 

Doktorunuz bir fizyoterapist yardımı ile boynunuzu kuvvetlendirmeye yönelik özel egzersizleri öğreterek sizi bu konuda bilgilendirebilir.

Boyun Fıtığında Uygulanan Fizik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fizyoterapistiniz sıcak uygulama, soğuk uygulama, ağrı kesici fizik tedavi yöntemleri ve elle masaj gibi tedavileri uygulayarak boyun fıtığı ağrısını, inflamasyonu (tahriş) ve kas spazmını azaltmayı hedefler.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Spinal Enjeksiyon Yöntemi Nedir?

Spinal enjeksiyonlar veya "bloklar", boyun fıtığına bağlı çok şiddetli kol ağrılarını rahatlatmak için kullanılmaktadır. Epidural boşluğa (spinal sinirler etrafındaki boşluk) yapılan kortizon (kortikosteroid) enjeksiyonlarıdır.

İlk enjeksiyon ileri tarihlerde bir veya iki enjeksiyonla desteklenebilmektedir. Bunlar genelde rehabilitasyon ve tedavi programı dahilinde yapılmaktadır. Bu enjeksiyonun amacı sinir ve diskteki inflamasyonu azaltmaktır. 

Tetikleyici noktalara (trigger point) yapılan enjeksiyonlar, omurga boyunca yer alan ağrılı yumuşak doku ve kaslara direkt olarak yapılan lokal anestezik enjeksiyonlardır.

Hangi Tedavileri Uyguluyoruz?

  • Medikal tedavi
  • Fizik tedavi yöntemleri
  • Kişiye özel egzersiz programları
  • Epidural steroid uygulamaları
  • Tetik nokta uygulamaları
  • Ağrıya sebep olan sinirlerin blokajı

Boyun fıtığının tedavisinde size en uygun tedavi yöntemini öğrenmek ve tedavinize başlamak için randevu formunu doldurabilir veya iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Boyun Fıtığı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Akut boyun disk fıtıklaşmalarında; tek yanlı, kürek kemiğine, göğse üst ekstremiteye yayılan ağrılar hissedilebilmektedir. Ağrı; öksürük, ıkınma ve hapşırma ile artabilmektedir. Ağrı ve uyuşukluğun sıklaşması ve belirli sürede yatak istirahati ile geçmemesi kolda güç kaybı ve hissizlik olması durumunda hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Boyun Fıtığının Ağrısı Nerelere Vurur?

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. 

Fıtığın Kendiliğinden Geçmesi Mümkün mü?

Oluşma nedeni ne olursa olsun fıtık kendiliğinden iyileşmemektedir. Bu nedenle zaman kaybedilmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır.

 

Bizi Arayın

İletişime Geçin

WhatsApp

İletişime Geçin