Diz Enjeksiyonları
Diz eklemlerinin içerisinde, kemiklerin hareket esnasında sürtmemesini, dolayısıyla kaymasını sağlayan doğal bir madde bulunmaktadır. Kireçlenme, zedelenme veya yaşa bağlı unsurlarla bu doğal maddenin zaman içerisinde azalmasına neden olabilmektedir. Kemiklerin birbirine sürtmesi veya hareketleri yaparken tutukluk hissi kişileri rahatsız eder. Farklı yaş gruplarında karşımıza çıkabilen bu durum çoğunlukla orta yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Hastalığın etkili çözümü için gerekli görüldüğü durumlarda diz enjeksiyonları yapılmaktadır. Diz enjeksiyonları, ağrıyı gidermek ve fonksiyonları artırmak için doğrudan eklem içine uygulanan yöntemlerdir.
Diz Enjeksiyonu Nedir?
Sağlıklı eklemlerde doğal olarak yer alan sinoviyal sıvı, kemiklerin birbiri üzerinden kaymasına yardımcı olmaktadır. Diz kireçlenmesi oluşumu sonrası bu sıvının düzgün salgılanmasında sorunlar yaşanır. Kemiklerdeki sürtünmeyle beraber artan ağrı ve fonksiyon sorunları nedeniyle diz eklemlerinde tutukluk görülür. Diz enjeksiyonları sayesinde eklemlerde kaybolan sıvı yerine konulabilir ve ağrı yönetilebilir.
Diz enjeksiyonu, fizik tedavi veya ilaçlarla düzelmeyen ağrıların tedavisinde tercih edilebilen bir uygulamadır. Dizdeki ağrıların azaltılmasında ve diz fonksiyonunun artırılmasında yardımcı bir tedavi tekniğidir.
Kliniğimizde uyguladığımız diz enjeksiyonları öncesinde hastanın uygunluğu kontrol edilmektedir. Hasta bu tedavi seçeneği için uygun ise tedavi gerçekleştirilmektedir.
Diz Enjeksiyonları Nasıl Yapılır?
Eklemlerdeki kaygan sıvının kaybolması sonucunda dışarıdan müdahale edilerek bu sıvının yerine konması gerekmektedir. Aksi takdirde kişinin yaşam standardı ciddi derecede düşmektedir.
Diz enjeksiyonlarının adımları aşağıdaki gibidir:
- Hasta ya dizi düz olacak şekilde ya da sırt üstü yatar.
- Diz alkol veya iyot gibi bir dezenfektanla silinir.
- Hastadan bacak kaslarını gevşetmesi istenir. Bu sayede enjeksiyon iğnesinin daha kolay girmesi sağlanır.
- Diz aşırı sıvı ile şişmişse, doktor bu sıvıyı bir iğne ve şırınga yardımı ile çıkarabilmektedir.
- Diz kapağına sıvı enjekte edilmesi sıvının doğrudan diz eklemine iletilmesinde etkilidir. Bazı doktorlar enjeksiyon yaparken ultrason kullanmayı tercih etmektedir. Bu sayede daha doğru sonuçlar elde edilebilmektedir.
- Enjeksiyon yapıldıktan sonra enjeksiyon bölgesi temizlenir ve bandajlanır.
- Malzemenin diz eklemi boyunca yayılmasına yardımcı olmak için hastaya dizini birkaç kez düzeltmesi ve bükmesi söylenir.
Diz içine hyalüronik asit enjeksiyonu, kollajen enjeksiyonu, steroid enjeksiyonu, PRP enjeksiyonu ve CGF enjeksiyonu yapılabilmektedir. Ayrıca çok şiddetli ağrılarda dizin duyusunu alan geniküler siniri de bloke edilerek ağrının hafifletilmesi sağlanmaktadır.
Malzeme dizin başka bir bölgesine enjekte edilirse işlemin etkinliği ve güvenliği azalmaktadır. Doğru yapılmayan eklem sıvısı iğnesi istenilen sonucu vermeyecek ve ağrıda bir azalma olmayacaktır. Bu nedenle diz enjeksiyonları uzman doktorlar tarafından yapılması gereken önemli bir işlemdir.
Kliniğimizde ultrason eşliğinde diz enjeksiyonları yapılmaktadır. Bu sayede hata payı ortadan kaldırılmakta ve tedavi en doğru şekilde gerçekleştirilmektedir.
Diz Enjeksiyonları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diz enjeksiyonları sonrasında 12 ila 24 saatlik bir dinlenme süresi bulunmaktadır. Enjeksiyondan sonra dinlenmek, enjeksiyon ağrısını azaltmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda hyalüronik asidin eklem kapsülünden dışarı atılma ihtimalini azaltır ve daha etkili olmasını sağlar.
Bu dinlenme döneminde hastalar yavaş, kısa yürüyüşler gibi kendilerini yormayacak ancak etkili aktiviteler yapabilirler. Bu süre zarfında koşmak, ağır yük taşımak ve diğer yüksek etkili faaliyetler yapılmamalıdır.
Diz içi enjeksiyonunun ağrı giderici etkileri genellikle enjeksiyondan sonraki dördüncü hafta civarında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle dize sıvı enjekte edildikten sonra bir süre sabırlı olunmalı ve en etkili sonucu görmek için doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.
Diz İçi Sıvı Enjeksiyonu Sonrası Fizik Tedavi
Genellikle fizik tedavi gibi diz egzersizlerini içeren bir takip programı tavsiye etmekteyiz. Bu uygulamalar diz eklemi çevresinde kas kuvveti oluşturmaya ve korumaya yardımcı olmaktadır. Eklem içi enjeksiyon sonrasında diz için fizik tedavi uygulamaları ile diz kasları güçlendirilmektedir. Diz bölgesindeki hareketliliğin artırılmasıyla birlikte kısıtlanan fonksiyonlar geri kazanılmaktadır. Bu sayede zaman içerisinde ağrılar azalırken daha güçlü dizlere sahip olmanız mümkündür.
Diz Enjeksiyonları Fiyatı Nedir?
Diz enjeksiyonlarında fiyat kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çünkü seans sayısı herkeste aynı sayıda değildir. Bu nedenle diz enjeksiyonlarının fiyatı hakkında bir şey söylemek mümkün değildir. Aynı zamanda diz içi sıvı enjeksiyonu için uygun aday olup olmadığınızın belirlenebilmesi için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir.
Söz konusu tedavi yöntemi hakkında daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Diz İçi Enjeksiyon Neden Yapılır?
Eklem içi diz sıvısının yok olması, eklemlerde büyük hasara sebep olmaktadır. Bu nedenle eklem içi enjeksiyonlar; eklemlerde kayganlığı artırmak, ağrıyı azaltmak ve eklemdeki hareket aralığını iyileştirmek için kullanılmaktadır.
Dize Hangi İğne Yapılır?
Diz enjeksiyonları, diz eklemine hyalüronik asit adı verilen kalın bir sıvının enjekte edildiği işlemlerdir.
Diz İğnesi Ne Kadar Süre Etkilidir?
İyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Ancak etki genellikle 4 – 6 hafta sürer. Bu zaman içinde diğer tedavilerle ağrı kontrolünün yapılması gerekir.
Diz İğnesini Kim Yapar?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR), romatoloji, ortopedi doktorları diz enjeksiyonlarını en sık yapan uzmanlardır.