preloader
Omurga Enjeksiyonları

Omurga Enjeksiyonları

Omurga enjeksiyonları tıbbi adıyla spinal enjeksiyonlar, ani başlangıçlı veya süreğen bel, sırt ve boyun ağrılarında uygulanabilmektedir. Omurga ameliyatları öncesinde veya sonrasındaki bazı durumlarda spinal enjeksiyonlar son derece yararlıdır. Bazı kompleks omurga ağrılarında asıl soruna neden olan bölgenin tam olarak saptanabilmesi için tanısal enjeksiyonlar uygulanabilmektedir.

Omurga Enjeksiyonları Nedir?

Omurgada mevcut ağrıların hafifletilmesi, giderilmesi ve omurga ağrısına neden olan bölgenin tam olarak saptanabilmesi için omurga enjeksiyonları uygulanmaktadır.

Omurga Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Omurga enjeksiyonları sırasında floroskopi (hareketli görüntü verebilen portatif bir röntgen cihazı) veya ultrason gibi görüntüleme teknikleri kullanılmaktadır. Bu görüntüler eşliğinde enjeksiyon alanına iğnenin ucu tam olarak ağrının kaynağı olan bölgeye yerleştirilmekte ve enjeksiyon bu bölgeye yapılmaktadır.

Floroskopi eşliğinde yapılan omurga enjeksiyonlarının bir bölümünde iğnenin hedefe ulaştığını teyit etmek için kontrast madde enjeksiyonu da yapılmaktadır. Bir omurga enjeksiyonu, enjeksiyonun tipine de bağlı olarak yaklaşık olarak 15 dakika zaman almaktadır.

Kliniğimizde enjeksiyonlar ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Bu sayede hata oranı ortadan kaldırılmakta ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Enjeksiyon Tedavisi Omurganın Hangi Yapılarına Yapılabilir?

Omurgaya yönelik enjeksiyonlar; fıtıklaşmış disk çevresine, faset eklemlere, spinal sinir kökleri çevresine, epidural aralığa ve sakroiliak eklemlere yapılabilmektedir.

Omurgaya Enjekte Edilen Sıvının İçeriği Nedir?

Ağrıyı kontrol altına almak için uygulanan omurga enjeksiyonlarında verilen sıvının içinde genellikle inflamasyon ve ödemi azaltmak amacıyla kortizon bulunmaktadır. Bununla birlikte lokal anestezik ve bazen sıvı hacmini artırmak amacıyla izotonik serum eklenebilmektedir. Sinir dokusu etrafına yapılan enjeksiyonlarda dekstrozlu serum da tercih edilebilmektedir.

Son yıllarda özellikle bel ağrılarında omurga bölgesine yapılan enjeksiyonlarda PRP veya TZP olarak bilinen, kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma da uygulanmaktadır.

Omurgaya yapılacak enjeksiyonun yeri, şekli, içeriği ve tekniğine; her hastanın genel sağlık durumu ve ağrının nedeni, şiddeti, süresi, muayene bulguları gibi pek çok faktör değerlendirilerek karar verilmektedir.

Ani başlangıçlı, şiddetli ağrılarda kortizon ve lokal anestezikler içeren ilaçlar daha çok kullanılırken, süreğen veya tekrarlayan bel ağrılarında ise TZP veya kök hücre uygulamaları tercih edilebilmektedir.

Omurga Enjeksiyonları Öncesinde Yapılması ve Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Tarama: Omurga enjeksiyonları öncesinde özellikle hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanıp kullanmadığı, kontrast madde alerjisi, ilaç alerjisi, diyabet ve enfeksiyon öyküsü sorgulanmaktadır.

Görüntüleme: Enjeksiyon uygulaması öncesinde en son çekilmiş olan omurga röntgeni, manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri değerlendirilmelidir.

Uygulama öncesi açlık ve susuzluk: Omurga enjeksiyonları genellikle lokal anestezi ile uygulanmaktadır. Bu nedenle uygulama öncesinde yeme veya içmenin kısıtlanmasına gerek yoktur.

İlaç kullanımı: Omurga enjeksiyonu yapılacak hastalar başka bir nedenle kan sulandırıcı ilaç veya takviye kullanıyorlarsa enjeksiyondan önce ilacı bırakılıp bırakılmayacağı doktora danışılmalıdır. Vücuttaki aktif bir enfeksiyon nedeniyle antibiyotik alınıyorsa veya son 10 gün içinde antibiyotik kullanımı olmuşsa yine doktora bilgi verilmesi gereklidir.

Enjeksiyon öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken hususlar uzmanımız tarafından size detaylı şekilde aktarılmaktadır.

Omurga Enjeksiyonları Fiyatı Nedir?

Omurga enjeksiyonlarında fiyat kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çünkü seans sayısı herkeste aynı sayıda değildir. Bu nedenle omurga enjeksiyonlarının fiyatı hakkında bir şey söylemek mümkün değildir.

Söz konusu tedavi yöntemi hakkında daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kliniğimizde Uyguladığımız Omurga Enjeksiyonları Nelerdir?

Omurga enjeksiyonları, akut ya da kronik bel, sırt ve boyun ağrısı olan hastalarda hem tedavi hem de ağrı kontrolü amacıyla uygulanmaktadır. Yapılan araştırmalarda başarı şansı %60 – 90 arasında bildirilmiştir. 

Kliniğimizde uyguladığımız omurga enjeksiyonları aşağıdaki gibidir:

  1. Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar
  2. Sinir kökü blokları
  3. Sakroiliak eklem enjeksiyonları
  4. Faset eklem enjeksiyonları
  5. Kaudal epidural enjeksiyon
  6. Disk içi enjeksiyonlar
  7. İnterkostal sinir blokları
  8. Bağ ve kas enjeksiyonları
  9. RF-Radyofrekans uygulamalar

Omurga enjeksiyonlarının mutlaka bir hekim tarafından uygulanması gerekmektedir. Kliniğimizde söz konusu tedavi yöntemi uzman hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Omurilik Enjeksiyonu Nedir?

Ağrınızı azaltmak ve işlevlerinizi artırmak için görüntüleme yöntemleri eşliğinde hekimler tarafından yapılan iğne tedavilerine omurga enjeksiyonları adı verilmektedir.

Omurga Enjeksiyonları Hangi Durumlarda Yapılır?

Omurga enjeksiyonları aşağıdaki durumlarda da uygulanmaktadır:

  • Akut ağrılar, ameliyat sonrası ağrıları, travma sonrası ağrılar
  • Bel, bacak, boyun ve kol ağrıları
  • Omurga kanalı darlığı
  • Kronik ağrılar

Omurga Enjeksiyonlarının Herhangi Bir Riski Var mı?

Floroskopi veya ultrason gibi görüntüleme eşliğinde yapılan omurga enjeksiyonları düşük riskli ve oldukça güvenli uygulamalardır. Ancak her girişimsel işlemde olduğu gibi nadiren de olsa oluşabilecek yan etkiler ve bazı riskler bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Enjekte edilen ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gelişmesi
  • Çok düşük oranlarda kanama ve enfeksiyon riski
  • Omurilik zarı çevresine yapılan enjeksiyonlarda zarın tahrişine bağlı olarak gelişebilen baş ağrısı
  • Enjeksiyon sonrasında bacaklarda geçici uyuşukluk veya güçsüzlük hissi

Bizi Arayın

İletişime Geçin

WhatsApp

İletişime Geçin