Sırt Ağrısı
Hareketsiz yaşamın getirdiği sıkıntılardan biri olan sırt ağrısını, toplumda her beş kişiden biri hayatında en az bir kez yaşamaktadır. Ancak sırt ağrısı önemli bir hastalığın belirtisi de olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Kas incinmesi gibi basit bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen sırt ağrısı; boyun ve sırt fıtıkları gibi pek çok hastalığın belirtisi de olabilmektedir.
Sırt Ağrısı Nedir?
Sırt ağrısı, sırtta bulunan omurganın iki yanındaki kasların gerilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ağrıya yol açan bu gerilmenin en büyük nedeni strestir. Yorgunluk, ağır kaldırma, klimaya maruz kalma gibi tetikleyici etkenlere bağlı olarak da meydana gelebilmektedir.
Sırt Ağrısı Neden Olur?
Sırt ağrısı nedenleri kendi içerisinde 5 ayrı grupta incelenebilmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Mekanik Nedenler: Omurilik, bu yapıların arasında bulunan kemikler(omurlar), intervertebral diskler ya da yumuşak dokularda hasarlanma sırt ağrısının sık karşılaşılan mekanik nedenleri arasındadır. Bu faktörlerle ilişkili olan disk fıtıkları meydana geldikten sonra kişilerde travmatik sırt ağrısı ortaya çıkabilmektedir.
- Dejeneratif Nedenler: Omurganın çeşitli bölgelerinde meydana gelen osteoartrit gibi dejeneratif rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkmaktadır.
- İnflamatuvar Nedenler (İltihabi Durumlar): Sırtta ağrı hissi iltihaplanma sürecinin başlaması ile meydana gelir.
- Onkolojik Nedenler: Sırt bölgesinde omurilik üzerinde meydana gelen kötü huylu lezyonlar, kemik iliğindeki kanserler ya da sinirler üzerinde baskı oluşturan yer kaplayıcı yapılar bu nedenler arasında sayılabilmektedir.
- Enfeksiyöz Nedenler: Omurganın veya disklerin mikrobik hastalıkları ve apse gibi lezyonlara bağlı olarak enfeksiyöz kökenli sırt ağrısı ortaya çıkabilmektedir.
Sırt Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Yaşam tarzı sırt ağrısının nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bilgisayar başında çok fazla oturmak, gün içinde çok az hareket etmek, yanlış duruş, oturuş ve beslenme alışkanlıkları, çok fazla rüzgâr, soğuk hava vb. koşullara maruz kalmak sırt ağrısı oluşumunun risk faktörleridir. Aynı zamanda aşırı kilo, korku ve ruhsal gerilimler de sırt ağrısının oluşumuna sebep olabilmektedir.
Sırt Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Güncel hastalık öykünüz kadar geçmiş tıbbi öykünüz de doktorunuz için önemlidir. Genellikle hastalara şu sorular yönetilerek muayene başlar:
- Ağrının lokalizasyonu yani ağrıyan bölgenin konumu
- Sırt ağrısının başka bir bölgeye yayılım gösterip göstermediği
- Hangi durum ve pozisyonda ağrının belirginleştiği
- Sırt ağrısını artıran ve azaltan faktörler
- Ağrıya eşlik eden fiziksel ya da psikolojik şikâyetlerin varlığı
- Ağrının ne zamandır devam ettiği
- Sırt ağrısının ne kadar şiddetli olduğu
Doktorunuz tıbbi öykünüzü öğrendikten sonra sırt ağrısı tanısı için aşağıdaki yöntemlerden uygun olanı kullanacaktır:
- X-Ray: Bu görüntüleme yöntemi kemiklerin diziliminin incelenmesini sağlayarak eklem iltihabı ya da kemik kırığı gibi durumların aydınlatılmasına yardımcı olabilmektedir.
- Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT): MRI ve BT gibi radyolojik tetkikler, disk fıtıklarının ve bağ doku elemanları ya da kan damarları ile ilgili patolojilerin tespit edilmesini sağlamaktadır.
- Kemik İncelemeleri: Nadir olarak kullanılsa da kemik tümörü ya da çeşitli kemik kırığı türlerinden şüphelenilen hastalarda hekimler kemik inceleme tetkiklerine başvurabilmektedir.
- Sinir Fonksiyon İncelemeleri: Elektromiyografi (EMG), sinir hücreleri tarafından oluşturulan elektriksel sinyallerin ve bu kasların bu uyarıya verdiği yanıtın incelenmesini sağlayan tetkiktir.
Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt ağrısının tedavisine öncelikle sırt ağrısının neden olduğu araştırılarak başlanmaktadır. Bu amaçla kişinin öncelikle tıbbi öyküsü dinlenir, fiziki ve nörolojik muayenesi yapılır. Sonrasında ise sırt ağrısı ile ilgili daha detaylı veri elde edilebilmesi için laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bütün bu incelemeler sonucunda sırt ağrısının nedenine ve ağrının şiddetine göre tedavi yöntemine karar verilir.
Tedavide genellikle ağrı kesiciler, kas gevşetici ve ağrının olduğu bölgeye uygulanan merhemler reçete edilmektedir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, masaj gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Hangi Tedavileri Uyguluyoruz?
- Medikal tedavi
- Fizik tedavi
- Kişiye özel egzersiz programı
- Enjeksiyon tedavileri (Tetik nokta enjeksiyonları, fasia enjeksiyonları gibi)
- Koruyucu önlemlerin öğretilmesi
Sırt ağrısında fizik tedavi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Siz de sırt ağrısından şikayetçiyseniz randevu formunu doldurarak veya iletişim numaramızdan bizlere ulaşarak tedaviniz için ilk adımı atabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Sırt Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşmaktadır. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Sırt bölgesinde uzun süredir hissettiğiniz ağrı, hareketlerde kısıtlanma, kas ağrıları ve bıçak saplanması şeklinde oluşan ani ağrılar sırt ağrısı tablosu içerisinde değerlendirilmektedir. Bu ağrı genellikle bel omurgası etrafında yoğun olmakla birlikte; boyun, kol ve ensenizde de ortaya çıkabilmektedir.
Sırt ağrısında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini gösteren belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Son 3 ay içinde geçirilmiş ciddi travmalar
- Sırt ağrısının artış göstermesi
- Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığın varlığı
- Kemik erimesi olan kişilerde küçük travma ve ani hareketlerle ortaya çıkan ağrı
- Gece artan sırt ağrıları
- Bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve idrar kaçırma eşlik ediyorsa
- Uzun süreli kortizon kullanımı
- Gece terlemeleri
- Ağrının bir aydan uzun sürmesi
Sırt Ağrısı için Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?
Sırtta ortaya çıkan ağrı için ilk olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu bölümde sırt ağrısına neden olan sebepler araştırıldıktan ve belirlendikten sonra doktorunuz sırt ağrısının altında yatan sebebe göre sizi başka bölümlere veya doktorlara yönlendirebilmektedir.